Jiaozi-dag
Utan förvarning bestämde sig skolan för att ordna en ett event för oss utbyteselever, och då menar jag verkligen utan förvarning. Vår lärare på morgonen sa i förbi farten "Jaha, ska det bli kul att äta jiaozi i eftermiddag?". Ursäkta va? Alltid lika kul när vi elever får reda på saker och ting sist:P
Hur som helst fick vi alla åka en stor gemensam buss till andra sidan skolområdet, och tro mig det är långt, tog en kvart med bussen. "Vi" är vi från Sverige, fem stycken från West Point militärskola i USA och ett gäng japaner, alla utbytesstudenter där universiteten har ett speciellt sammarbete, det är därför vi får lite specialbehandling^^
Det visade sig att vi inte bara får äta jiaozi, vi ska få lära oss hur man gör dem också!
Att göra jiaozi är både enkelt och svårt. Dvs, teorin är enkel, sen gäller det att lära sig att göra dem lika smidiga och fina som kineser. Degen består av bara vatten och mjöl, sen rullas den till långa korvar, skärs i små bitar som med en kavel ska bli lika tunna och fina som ett löv. Kan liknas lite som att göra pizza, förutom att allt är väldigt mycket mindre. De tunna degplättarna fylls sedan med fyllning och stängs noggrant, slarvar man går de sönder när de kokas.
Fyllning
Stänger försiktigt jiaozin genom att vika kanterna och pressa.
Lärarna var hela tiden där och visade hur man ska göra, knappt så man lyckades göra en själv utan att de var där och tyckte att man gjort fel, för slarvigt, för fult.
Här håller en av lärarna upp en lång kringla av deg som hon snabbt snurrade runt med i luften för att få den lång och smidig.
Se och lär
Kavlingen av degen var populärt, men också kanske det svåraste. Det måste bli perfekt runt annars är det jättesvårt att stänga dem.
Jiaozi färdiga att koka
Militärkillarna kavlar på för fullt!
De passade också på att fira tre stycken som fyller år. Emma, det var hennes födelsedag, Hampus som fyllde två dagar senare och en av amerikanarna som fyllde dagen innan. Mmmh, mera inte så god tårta.
Sen langades det in massor av mat, som vi inte varit med att göra (tur det, ifall vi hade misslyckats med jiaozin)
Här är ett av faten med våra jiaozi! De blev faktiskt goda, och vad vi såg hade ingen gott sönder, fast de kanske tog bort dem redan innan de serverade.
Sötsur fisk, ser lite läskigt ut när hela fisken kommer fram så här och det gäller att äta försiktigt så man itne får benen i halsen, men den är vansinnigt god.
Kommentarer
Postat av: Sizzel
lol cooooolt xD vill också göra :O!!
Postat av: Annika
Vi kan göra tillsammans när jag kommer tillbaka! Nu vet jag ju hur man gör;)
Postat av: Julia
Sån cool grej :D tänk om våra skolor också gjorde sånt!! Åka o lära sig göra en McFeast eller nåt ;)
Trackback